Arkana kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc różnorodne ceremoniały, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, jakie typowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, że najistotniejszym i w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z przeróżnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w samej rzeczy dużo do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest smaczna oraz sycąca.